'Laat kinderen niet dupe Jeugdwet worden'

(bron: ANP)

 Negen organisaties voor psychische hulp slaan alarm over de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten per 1 januari. Ze zijn bang dat kwetsbare kinderen die veel zorg nodig hebben de dupe worden van de veranderingen.

In een advertentie in de Volkskrant en Trouw doen de organisaties een oproep aan de Tweede Kamer, die woensdag over de invoering van de Jeugdwet praat.

Onder de ondertekenaars zijn de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, GGZ Nederland en het Nederlands Instituut van Psychologen.

Ze vrezen dat veel gemeenten nog niet klaar zijn voor de nieuwe zorgtaken. De organisaties willen garanties van de politiek en de gemeenten dat kinderen hun eigen hulpverlener kunnen houden, dat de zorg dichtbij huis en op maat wordt aangeboden en dat daar genoeg geld voor is.

Psychische aandoening

Het gaat volgens de bezorgde organisaties om 300.000 kinderen met een psychische aandoening, een handicap of problemen in de opvoeding die afhankelijk worden van de gemeente waarin ze wonen. ''Verontruste ouders en kinderen weten nog altijd niet of zij over 3 maanden de zorg krijgen die zij nodig hebben.''

Ook is niet helder of kinderen dan dezelfde behandelaar kunnen houden. De organisaties benadrukken dat er nog 68 werkdagen zijn tot op 1 januari alles geregeld moet zijn.

Terug naar overzicht